fbpx

Dolor durant les relacions sexuals: aquestes són les causes

El dolor en tenir relacions sexuals es pot produir per raons que abasten des de problemes estructurals fins a preocupacions psicològiques. En aquest post expliquem com tractar aquest problema i quines altres causes poden provocar dolor al moment de la penetració.

Has sentit a parlar de la “disparèunia”? Es defineix com el dolor genital persistent o recurrent que passa just abans, durant o després de tenir relacions sexuals. Els tractaments actuals se centren en la causa i poden ajudar a eliminar o disminuir aquest problema freqüent.

Encara que no sempre es consulta, moltes dones senten dolor durant el coit en algun moment de les seves vides i no ha de ser considerat mai com a normal. Pot afectar dones de totes les edats i encara que pot ser provocat per diverses raons, una de les més habituals és la contracció involuntària dels músculs del sòl pelvià, encara que les causes poden ser diverses. A continuació, t’expliquem quines són les principals causes per les quals es pot sentir dolor quan es mantenen relacions sexuals:

  1. Vaginisme

El vaginisme pot fer que sigui dolorós, difícil o impossible tenir relacions sexuals, fer un examen ginecològic o col·locar un tampó. Es tracta d’una disfunció sexual i, per això, cal consultar i tractar, ja que pot ser un símptoma indicatiu d’altres problemes de salut ginecològica (endometriosi, inflamació pèlvica, miomes, infeccions de transmissió sexual, estenosi vaginal…). Encara que també pot ser conseqüència d’experiències sexuals prèvies negatives, manca de desig, una educació repressiva a la infància o l’adolescència, problemes de sequedat vaginal – molt freqüents a mesura que s’aproxima l’edat de la menopausa – o, simplement, la por a un embaràs. Si no es tracta, pot acabar provocant ansietat, inseguretat, frustració i problemes personals i de parella, perquè afecta tant la satisfacció sexual com el benestar psicològic.

  1. Problemes anatòmics

El dolor durant el coit també pot ser provocat per malformacions vaginals, malalties pèlviques, cicatrius per intervencions quirúrgiques com l’episiotomia, o vestibulitis vulvar, una disfunció d’origen nerviós que es caracteritza per dolor crònic a la zona de la vulva, hipersensibilitat i coïssor al contacte. Així mateix, una inflamació de l’intestí (per colitis ulcerosa, malaltia de Crohn), un restrenyiment molt intens o altres malalties intestinals (infeccions, gasos, etc.) també poden fer que la penetració sigui dolorosa. El teu ginecòleg ha d’estar informat i derivar-te a l’especialista que consideri més adequat.

  1. Endometriosi

Si el dolor es nota en una zona més profunda, pot ser un símptoma d’endometriosi, quists o problemes a l’úter. L’endometriosi es produeix quan el teixit endometrial és fora de l’úter i s’estén a altres àrees ginecològiques o orgàniques. Sovint provoca dolor a la zona de la pelvis, el fons de la vagina i el recte. El tractament pot ser farmacològic o quirúrgic; cal valorar cada cas i la seva evolució, ja que aquesta malaltia requereix seguiment.

  1. Sequedat vaginal

És freqüent a la menopausa i el postpart, i també pot provocar-la, en alguns casos, la presa d’anticonceptius hormonals. En general, en el cas del postpart és fonamental respectar el temps indicat per reprendre les relacions sexuals i evitar la penetració al principi, especialment si s’ha produït alguna ferida – episiotomia – o esquinçament. Amb el temps, les cicatrius es tanquen i la zona del perineu recupera l’elasticitat. Dóna’t un temps i ajuda’t amb un bon lubricant.

  1. Infeccions

Poden ser d’origen bacterià o víric: vaginitis, cistitis… Algunes, com l’herpes, afecten la vulva i provoquen dolor. També poden anar acompanyades d’un flux de color o olor diferent del normal. El tractament ha d’indicar-ho el teu ginecòleg/a, després de fer una exploració i les proves que consideri necessàries per determinar-ne la causa.

  1. Origen psicològic

Si el problema no té una causa física, caldrà fer una teràpia amb un especialista en sexualitat. Les emocions estan connectades íntimament amb l’activitat sexual, per la qual cosa poden ser un factor en qualsevol tipus de dolor sexual. Problemes psicològics com l’ansietat o la depressió, l’estrès i/o antecedents d’abús sexual poden desembocar en una disparèunia.

Així doncs, resumint és important recalcar que sentir dolor durant el coit no és normal. Has d’informar sempre la teva ginecòloga/o perquè faci un diagnòstic i t’indiqui quins passos cal seguir per tractar aquest problema i solucionar-ho com més aviat millor, ja que a més d’afectar les teves relacions sexuals i de parella, pot ser un símptoma d’altres problemes de salut. Recorda que pots consultar amb els nostres especialistes, estaran encantats d’ajudar-te!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita