fbpx

Diabetis i Fertilitat: tot el que has de saber

La diabetis, tant tipus 1 com tipus 2, pot afectar tant el component femení com el masculí de la fertilitat, de diferents formes. Descobreix com afecta la diabetis a la fertilitat i què has de fer si ho pateixes en aquest article.

 

Diabetis i Fertilitat Femenina

La resistència a la insulina pot afavorir alteracions de l’ovulació, i sol formar part de la Síndrome d’Ovaris Poliquístics (PCOS, per les sigles en anglès). Aquesta condició és un factor de risc més gran per al desenvolupament de la Diabetis Mellitus (DM) tipus 2 i pot afectar la capacitat de les dones per quedar embarassades. A més, factors freqüents en aquesta condició, com l’obesitat, també juguen un paper en l’aspecte reproductiu.

A principis de segle XX era molt difícil que una dona amb diabetis es quedés embarassada, i si això passava, s’observaven múltiples complicacions molt greus. No obstant això, des de l’aparició de la insulina, la dona amb diabetis, tractada correctament, té una fertilitat normal i pot suportar l’embaràs sense perill per la seva vida. La diabetis s’accentua durant l’embaràs i aquest afavoreix la seva descompensació i les complicacions per la qual cosa fem èmfasi en el control adequat de la diabetis.

 

Diabetis i Fertilitat Masculina

L’home amb diabetis mal controlada pot presentar dany testicular, amb disminució de la qualitat i quantitat de l’esperma, trastorns de l’ejaculació i disfunció erèctil. Aquestes alteracions són produïdes pels canvis metabòlics o secundaris a complicacions neuropàtiques/vasculars que apareixen com complicacions cròniques de la diabetis no controlada.

No obstant això, a l’igual que passa amb la dona, l’home amb diabetis amb un control adequat té menor probabilitat de presentar factors que produeixin infertilitat.

 

Recomanacions per a la dona amb diabetis

En general, si s’està intentant quedar embarassada o es desitja prevenir possibles complicacions de salut durant l’embaràs i el part, es recomana:

  • Mantenir un pes adequat.
  • Monitoritzar els nivells de glucosa, regularment. Si està planificant un embaràs, la glucosa en sang ha d’estar entre 80-100 mg/dL en dejú i abans dels àpats, i 1 o 2 hores després de dinar, ha d’estar entre 120-140 mg/dL. L’hemoglobina glicosilada s’ha de trobar en un rang d’excel·lent control.
  • Exercici físic regular.
  • Vigilar la dieta. Les quantitats han de ser determinades pel metge Endocrinòleg, qui recomanarà una ingestió calòrica adequada.
  • Evitar tabac, alcohol i drogues.
  • Acudir a la consulta d’Endocrinologia i de Ginecologia, amb la finalitat de realitzar totes avaluacions necessàries per assegurar les millors condicions de salut per aconseguir la gestació. També s’avaluarà la medicació rebuda, i si cal, es realitzaran canvis amb l’objectiu de treure aquells fàrmacs incompatibles amb un possible embaràs, i es farà indicació suplements recomanats, com l’àcid fòlic.

 

Recomanacions per a l’home amb diabetis

Bàsicament, cal recordar que un excel·lent control de la diabetis baixa la probabilitat de presentar alteracions de la fertilitat masculina, de manera que les recomanacions coincideixen amb portar un estil de vida actiu, i dieta saludable:

  • Mantenir un pes adequat.
  • Monitoritzar els nivells de glucosa, regularment.
  • Exercici físic regular.
  • Evitar tabac, alcohol i drogues.

 

Solucions i tractaments de reproducció assistida

En aquells casos que així ho requereixin, hi ha diversos tractaments que ajuden al fet que una parella pugui aconseguir l’embaràs desitjat: Inseminació Artificial (IA), Fecundació In Vitro (FIV-ICSI) i/o vitrificació d’oòcits, per preservar la fertilitat i posposar la capacitat reproductiva d’una dona el temps que es desitgi, amb les mateixes possibilitats que en el moment en què es vitrifiquen els oòcits.

 

Esperem que aquesta informació et sigui útil i, si tens dubtes, pots posar-te en contacte amb nosaltres sense compromís.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita