fbpx

Baixa Reserva Ovàrica: les 10 coses que és important que sàpigues

Cada cop és més freqüent que, a causa del retard de la maternitat, et diagnostiquin baixa reserva ovàrica en el moment en què estàs intentant quedar-te embarassada. Però no t’espantis. En aquest article et direm les 10 coses que és important que sàpigues sobre això.

La Baixa Reserva Ovàrica (BRO) afecta directament la fertilitat, ja que indica que el nombre d’òvuls potencials per ser madurats i fecundats està per sota del valor de referència considerat com a “normal”. Això no vol dir, però, que no puguis ser mare. Agafa paper i llapis, i apunta:

  1. Causes per les que passa. El factor més important i determinant és l’edat de la dona, que és inversament proporcional a la reserva ovàrica (RO): com més edat, menor reserva ovàrica. Tot i així, aquest problema també pot afectar dones joves. Aquest fenomen es coneix amb el nom de fallada ovàrica prematur (FOP). Altres raons possibles són: tractaments mèdics o quirúrgics, quimioteràpia, contaminació ambiental, hàbits de vida poc saludables i algunes malalties, com ara l’endometriosi.
  2. Detectar-ho a temps és crucial. L’estudi de la RO és senzill i ràpid. És suficient realitzar una ecografia transvaginal, entre el tercer i cinquè dia del cicle menstrual, per fer un recompte dels fol·licles que conté cada ovari, i una anàlisi de sang, per conèixer els valors de diverses hormones: l’hormona fol·licle estimulant (FSH ), que allibera la hipòfisi i s’ocupa d’activar els ovaris, l’hormona antimülleriana (AMH), que allibera el propi fol·licle ovàric, i l’estradiol. Aquestes dues darreres estan relacionades amb el procés de desenvolupament dels òvuls. Un valor alt de la primera (FSH) indica una baixa reserva ovàrica baixa, ja que el nivell augmenta quan detecta que hi ha pocs òvuls. I, al revés, un valor alt de l’AMH i de l’estradiol, en general, indiquen una bona reserva ovàrica, ja que és un senyal que hi ha molts òvuls en procés de maduració.
  3. Quan es diagnostica reserva ovàrica baixa. En general, els principals indicadors són: un recompte ≤ 4 oòcits per ovari, o un total de 7 (sumant els dels dos ovaris) i nivells baixos de l’hormona AMH (< 1 ng/ml).
  4. Efecte a la fertilitat. Les possibilitats de quedar embarassada utilitzant els mateixos òvuls es redueixen, però el que més influeix al final és l’edat. Si tens una baixa reserva ovàrica, però menys de 35 anys, les teves possibilitats són més grans que si en tens més de 40. Per això, encara que encara no et plantegis ser mare i tinguis només 30 anys o menys, fes-te una valoració per tal de planificar millor la maternitat.
  5. Preservació de la fertilitat sent jove i sense encara voler ser mare? És important que valoris el teu cas en concret amb el teu ginecòleg/òloga. Encara que si bé és cert que preservar quan ets jove té avantatges, ja que els teus òvuls són de més qualitat.
  6. Baixa reserva ovàrica als 40 anys, és normal? Amb l’edat disminueix la RO, però no totes les dones de 40 anys tenen una “baixa reserva ovàrica”. Per això, cada cas s’ha d’analitzar sempre de forma individualitzada.
  7. Ser mare amb aquest problema: embaràs natural o necessàriament per reproducció assistida? La resposta és: depèn tant de l’edat que tinguis com de la causa que ho hagi ocasionat. Si el motiu és un FOP o un tractament de quimioteràpia sí, perquè és l’única opció en aquests casos i és probable que, si no has preservat, calgui recórrer a l’ovodonació. Si el problema es deu exclusivament a la teva edat, es poden valorar les diferents opcions possibles amb el teu ginecòleg/òloga.
  8. Baixa reserva ovàrica i efecte a la taxa d’embaràs a FIV. Tenir una baixa reserva ovàrica no afecta necessàriament les taxes d’èxit d’un tractament de FIV. No obstant això, se sol obtenir un nombre més baix d’ovòcits i d’embrions viables, però hi ha dones amb baixa reserva ovàrica que responen bé als tractaments d’estimulació hormonal i ofereixen òvuls de bona qualitat.
  9. Nombre de cicles i tractaments d’estimulació ovàrica hormonal en pacients amb BRO. Actualment no hi ha un tractament empíric que millori la reserva ovàrica. Hi ha diversos estudis en marxa, però encara són experimentals. Tot dependrà de com les pacients responguin als tractaments d’estimulació hormonal per tal d’augmentar el nombre d’ovòcits que podem obtenir.
  10. Principals indicacions per recórrer a la donació d’òvuls. L’avantatge de l’ovodonació és que augmenta considerablement les possibilitats d’aconseguir una gestació davant de l’ús dels mateixos òvuls, encara que la mare ja hagi complert els 40. La taxa d’embaràs amb ovodonació gira al voltant del 70% davant del 30% que ofereix una FIV utilitzant els mateixos òvuls en dones d’edat avançada. Per aquest motiu, quan els ovaris no produeixen òvuls viables o els òvuls que s’obtenen no reuneixen la qualitat suficient per poder ser fecundats i dur a terme un embaràs, caldrà recórrer als òvuls duna donant.

Encara tens més dubtes o preguntes sobre això? Posa’t en contacte amb nosaltres o visita’ns sense compromís. T’esperem a Conceptum Fertilitat.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita