fbpx

Relacions sexuals doloroses: principals causes i solucions

A Conceptum Fertilitat, som conscients que les relacions sexuals doloroses (disparèunia) poden afectar negativament la qualitat de vida de les dones, tant físicament com emocionalment.

Per això, volem dedicar aquest bloc a parlar sobre les principals causes d’aquest problema i les solucions que existeixen per tractar-lo.

Què és la disparèunia?

La disparèunia es defineix com el dolor genital persistent o recurrent que passa just abans, durant o després de tenir relacions sexuals. Pot afectar qualsevol dona, independentment de la seva edat, estat civil o nivell d’ activitat sexual.

Quines són les principals causes de la disparèunia?

Les causes de la disparèunia poden ser físiques o psicològiques. Les causes físiques més comunes són:

  • Manca de lubricació vaginal. La lubricació vaginal és essencial perquè la penetració sigui còmoda. La manca de lubricació es pot deure a una disminució en els nivells d’ estrogen, com passa en la menopausa o el postpart, o a la presa de determinats medicaments.
  • Infeccions vaginals o pèlviques. Les infeccions vaginals, com la vaginosi bacteriana o la candidiasi, poden causar dolor durant les relacions sexuals. Les infeccions pèlviques, com l’endometriosi o la malaltia inflamatòria pèlvica, també poden causar dolor a la pelvis i la vagina.
  • Malalties de transmissió sexual. Algunes malalties de transmissió sexual, com la clamídia o la gonorrea, poden causar dolor durant les relacions sexuals.
  • Traumatismes vaginals. Els traumatismes vaginals, com els causats per un part difícil o una episiotomia, poden causar dolor durant les relacions sexuals.
  • Malformacions vaginals. Les malformacions vaginals, com l’himen imperforat o el vaginisme, també poden causar dolor durant les relacions sexuals.

Les causes psicològiques de la disparèunia poden ser:

  • Ansietat o estrès. L’ansietat o l’estrès poden causar tensió muscular, cosa que pot provocar dolor durant les relacions sexuals.
  • Problemes de parella. Els problemes de parella, com la falta de comunicació o la falta de confiança, poden causar dolor durant les relacions sexuals.
  • Experiències sexuals negatives prèvies. Les experiències sexuals negatives prèvies, com una violació o un abús sexual, poden causar dolor durant les relacions sexuals.

Com tractar la disparèunia?

El tractament de la disparèunia depèn de la causa subjacent. En alguns casos, el tractament pot ser senzill, com l ‘ús de lubricants o l ‘aplicació d’antibiòtics per tractar una infecció. En altres casos, pot ser necessari un tractament més complex, com la cirurgia per corregir una malformació vaginal o la teràpia psicològica per abordar els problemes emocionals subjacents.

Què puc fer si tinc disparèunia?

Si experimentes dolor durant les relacions sexuals, és important que consultis un metge o un especialista en salut sexual. El metge realitzarà una avaluació per determinar la causa de la disparèunia i recomanarà el tractament adequat.

A Conceptum Fertilitat, comptem amb un equip de professionals especialitzats en l’atenció a la salut sexual de la dona. Si estàs experimentant dolor durant les relacions sexuals, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres perquè puguem ajudar-te.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita