fbpx

Podem evitar tenir un fill amb TEA en reproducció assistida?

Avui és el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme i a Conceptum Fertilitat comprenem les preocupacions que envolten el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i el seu possible impacte en la vida familiar. Si estàs considerant la reproducció assistida, és natural que et preguntis si existeix alguna forma de prevenir el TEA en el teu futur fill.

La resposta curta és que sí, hi ha algunes opcions per reduir el risc de tenir un fill amb TEA, però no hi ha una forma segura d’eliminar-lo per complet.

Quina causa el TEA?

Les causes del TEA són complexes i encara no es comprenen del tot. Es creu que és una combinació de factors genètics i ambientals.

Quin paper juga la genètica al TEA?

Els estudis han demostrat que la genètica juga un paper important en el desenvolupament del TEA. Si un dels pares té TEA, el risc que el fill també el tingui augmenta considerablement. A més, s’han identificat diversos gens que estan associats amb un major risc de TEA.

Com pot la reproducció assistida ajudar a prevenir el TEA?

Hi ha dues tècniques principals de reproducció assistida que poden ajudar a reduir el risc de tenir un fill amb TEA:

  1. Test de portadors: Aquest test permet identificar si un o ambdós membres de la parella són portadors d’una mutació genètica que s’ha relacionat amb el TEA. Si tots dos són portadors, hi ha un major risc que el fill tingui la malaltia.
  2. Diagnòstic genètic preimplantacional (DGP): Aquesta tècnica permet analitzar els embrions creats mitjançant FIV per detectar anomalies cromosòmiques i genètiques, incloent-hi les mutacions relacionades amb el TEA. Només s’ implantaran els embrions que no tinguin aquestes anomalies.

És important tenir en compte que aquestes tècniques no són perfectes. El test de portadors no pot detectar totes les mutacions genètiques relacionades amb el TEA, i el DGP no és 100% efectiu per identificar tots els embrions afectats.

A més de les tècniques de reproducció assistida, hi ha altres mesures que es poden prendre per reduir el risc de TEA:

  • Planificació preconcepcional: És important realitzar una visita preconcepcional amb un metge per avaluar la teva salut general i discutir els possibles riscos de tenir un fill amb TEA.
  • Dieta saludable: Una dieta saludable durant l’embaràs pot ajudar a reduir el risc d’alguns defectes congènits, incloent-hi el TEA.
  • Evitar el consum d’alcohol i tabac durant l’embaràs: El consum d’alcohol i tabac durant l’embaràs pot augmentar el risc de tenir un fill amb TEA.

A Conceptum Fertilitat, el nostre equip d’experts et brindarà la informació i el suport que necessites per prendre decisions informades sobre la reproducció assistida i el TEA. Et guiarem a través de les diferents opcions disponibles i t’ajudarem a triar la millor opció per al teu cas particular.

Recorda que el TEA no és una sentència de per vida. Amb un diagnòstic primerenc i la intervenció adequada, les persones amb TEA poden portar una vida plena i feliç.

Si tens més preguntes sobre el TEA i la reproducció assistida, no dubtis a contactar-nos.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita