fbpx

L’embriòleg: la peça clau de les clíniques de reproducció assistida

Quan les persones es plantegen la possibilitat d’assolir el seu somni de tenir fills a través de la reproducció assistida, s’inicia una etapa on se’ls informa sobre els diferents tractaments que hi ha i quin és el millor per a la seva situació. Al mig de tanta informació, va sorgir la imatge de l’embriòleg, que és la base de qualsevol tractament de reproducció assistida.

Els embriòlegs tenen títols en ciències biològiques o una altra branca de la biomedicina. Especialitzats en genètica, cultiu cel·lular, biotecnologia, fisiologia, metodologia científica, tenen un ampli coneixement de la bioètica, a més, coneixen en profunditat la legislació espanyola vigent en matèria de reproducció assistida en humans.

El dia a dia dels embriòlegs

El treball de l’embriòleg és fonamental per a l’èxit del tractament. Intervé en el processament del semen i els òvuls des de l’inici del procés fins a la transferència d’un o més embrions a l’úter de la dona.

Tractament del semen

Aquesta part del procés consta de diverses etapes:

  • Obtenir una mostra de semen .
  • Preparar l’ esperma per al procés d’ inseminació . Per això, l’observa i neteja el plasma seminal. És important eliminar les deixalles cel·lulars, els bacteris, els glòbuls blancs i les prostaglandines (que poden causar contraccions uterines si s’introdueixen a l’úter).
  • Capacitació espermàtica . Aquest és un canvi necessari per induir els espermatozoides a poder fertilitzar un òvul. S’entrenen naturalment en entrar en contacte amb el moc cervical d’una dona abans d’arribar a l’òvul. Al laboratori, van ser sotmesos a processament manual.
  • Seleccionar espermatozoides amb més mobilitat i la morfologia més favorable .

Tractament dels òvuls

La dona se sotmet a un procés d’estimulació ovàrica controlat pel ginecòleg per tal que produeixi més òvuls dels que produiria en un cicle natural i així augmentar les possibilitats d’aconseguir l’embaràs. Quan arriba el moment, es fa a la dona la punció, que consisteix en l’extracció dels òvuls. Després d’això, se li lliura a l’embriòleg el líquid fol·licular i comença la feina:

  • Captació i rentat dels ovòcits . L’embriòleg treballa en un ambient asèptic i amb una lupa d’augment per rescatar els oòcits del líquid fol·licular. S’eliminen les restes de sang i s’incuben amb medi de cultiu fins al moment d’inseminar-les.
  • Inseminació dels òvuls . Hi ha la inseminació convencional, que és un procés més natural, on es posen en contacte els òvuls sense denudar amb una concentració específica d’espermatozoides; o bé l’ICSI (microinjecció), on es denuden els oòcits prèviament i s’injecta un espermatozoide al seu interior per inseminar-lo. Posteriorment es valora si han estat fecundats correctament en tots dos casos.
  • Cultiu, desenvolupament i valoració dels embrions . Un cop l’embriòleg comprova si hi ha hagut fecundació i si aquesta es produeix de manera adequada, fa un seguiment constant de l’embrió fins al moment de la transferència a l’úter matern i decideix quins són els més òptims per transferir a la dona.
  • Transferència de l’embrió a l’úter . Segons el desenvolupament de l’embrió o embrions, l’embriòleg decidirà quin és el millor dia i estadi embrionari per a la transferència embrionària. Posteriorment, s’assegurarà dipositar l’embrió a l’úter de la dona mitjançant un catèter, per aconseguir l’embaràs tan desitjat.
  • Conservació dels embrions sobrants . En cas que sobrin embrions, l’embriòleg serà el responsable de la seva criopreservació per poder utilitzar-los en el futur.

Els embriòlegs no són només científics

Per dur a terme la seva feina, els embriòlegs han de mantenir les instal·lacions i els equips en les condicions adequades perquè tot sigui bo per al desenvolupament embrionari. Monitoritza la qualitat de l’aire, la temperatura i la humitat per optimitzar el pH dels embrions. Esperar que el material estigui intacte, el període de validesa del medi, etc.

Però la seva feina no s’acaba aquí, i també s’encarrega de comunicar a les dones el desenvolupament dels seus embrions, convidant-les a comunicar la data de transferència i aclarint els dubtes que poguessin tenir sobre qualsevol etapa del desenvolupament de l’embrió o el procés.

Com podeu veure, encara que l’equip humà a la clínica de reproducció assistida és molt extens, l’embriòleg és la persona clau que rep el tractament de reproducció assistida per aconseguir l’objectiu de ser pare o mare .

Coneixes algun embriòleg o embriòloga? Felicita’l cada 25 de juliol pel #DiaDelEmbriòleg.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita